İlk duyduğum zaman oldukça ilginç gelmişti, hem de mutlu etmişti. Demek ki güzel ve faydalı şeyler olmaya devam ediyor…
Konya’da kurulan Türkiye’nin ilk Avrupa’nın en büyük Tropikal Kelebek Bahçesi . Bahçe, 3500 m2’lik gezi alanı ile toplamda 7.600 m2’lik bir kullanım alanına sahip. 1.600 m2’lik kelebek uçuş alanı varmış. Yani Avrupa’nın en büyük kelebek uçuş alanına sahip bahçe.
Mimari olarak da çok ilginç. Tasarım, biri kelebek şeklinde olan üç binadan oluşuyor. Bahçeye girildiğinde, binlerce bitki ve kelebeğin bulunduğu bir ortamda buluyormuşsunuz kendinizi. Çocuklar kelebeklerin arasında özgürce dolaşabilirken açık uçuş alanları ve kelebeklerin hayatlarını sürdürebilmeleri için onlarca tropikal bitki türünün bulunduğu kelebek serası ziyaretçileri büyülüyormuş.
Tropikal Bahçesinin müze kısmında (Aşkın Kanatları Kelebek ve Böcek Müzesi) ilk olarak kelebek yaşam döngüsünde kelebeklerin yumurtalarından yetişkin bir kelebek olana kadar geçirdiği evrelere tanık olabiliyormuşsunuz. Kelebeğin 5 aşamalı larval evresinde deri değiştirerek nasıl pupa evresine geçtiğini görebiliyormuşsunuz . Pupa evresi; Başkalaşım gösteren böceklerde larvanın koruyucu kılıf içindeki hareketsiz evresidir.Sonunda da Pupa evresinden sonra kelebeği görme imkanına sahip oluyormuşsunuz.
Böcek Müzesi’nde ise ziyaretçilere canlıların yaşam döngüsü, yaratılış mucizesi böcekler, böceklerin günümüz yaşamına etkiler gösteriliyormuş. Böcek müzesinde mini sinema ve etkinlik alanında çocuk ziyaretçilere doğa ve yaratılış mucizeleri ile ilgili etkinlikler düzenleniyormuş. Keşke böyle bahçeler, müzeler artsa değil mi? Doğanın düzeninde milyonlarca olay var ve bir çoğu mucize niteliğinde. Tanık olabilmek ne büyük bir şans…
Kelebek denince ilk aklımıza ömrü 1 gün, kısacık. Bunun için de kalkıp oralara mı gidelim diyor olabilirsiniz. Şaşırabilirsiniz ama dünya üzerinde ömrü 1 gün olan hiçbir kelebek türü yok.
Kelebekler başkalaşım geçirirler ve ömürleri 4 ana kısımdan oluşuyor; Yumurta, tırtıl, koza ve yetişkin . Pek çok türün yumurtası ancak birkaç hafta sonunda çatlar. Bu süre sonunda yumurtadan çıkan tırtıl, 2-3 hafta ila aylarca sürebilen bir süre boyunca yaşayabilirler.
Gitmek isterseniz Konya’nın Selçuklu ilçesinde yer alıyor bu muteşem yer. Yolunuz düşer mi bilmem ama ben düşürmek için mutlaka plan yapacağım. Tropikal Bahçe,pazartesi günleri hariç haftanın 6 günü 09.00-16.00 saatlerinde ziyarete açık. Giriş ücreti ekonomik ( şu an da sivil 7,5 lira öğrenciler için ise 5 lira olduğu tesise, 0-6 yaş grubu çocuklar ailesiyle birlikte ücretsiz olarak girebiliyormuş).
Kelebek ayları değil anları sayar, ve onun bile yeterince zamanı var. Rabindranath Tagore
Yorum Yapılmamış