Penguenlerin İlginç Hayatları

  Penguenler uçamayan, dimdik durabilen, perde ayaklı deniz kuÅŸlarıdır. Kuzey Kutbunda bulunmazlar. Ben uzun bir süre Kuzey Kutbu’nda yaÅŸadıklarını sanıyordum. Aslında Güney Kutbu, Yeni Zelanda, Avustralya, Güney Amerika, Güney Afrika ve hatta Galapagos (Büyük Okyanusun doÄŸusunda Ekvador’a baÄŸlı takımadalar) kıyılarında yaşıyorlar. Penguenleri belgesellerde, filmler, fotoÄŸraflarda hatta çizgi filmlerde görebildim hep. Malum yaÅŸam koÅŸullarımız ve vücut doÄŸamız bir hayli farklı. Isının -90 dereceye kadar indiÄŸi ortamlarda bile hayatlarını devam ettirebilirler. Vücutlarında onları sıcak tutan kalın tüyler var. Bunu ilk öğrendiÄŸimde oldukça ÅŸaşırdım. Görüntü olarak derilerinin balinalar ya da fok balıkları gibi olduÄŸunu sanıyordum. Bu tüyler bir yaÄŸ tabakasıyla kaplı tüyler ile korunuyor. YaÄŸlı üst katmandaki tüyler suyu geçirmiyor.Derisinin altında da depolanmış yaÄŸ tabakaları var. Bu yaÄŸ depolarını, gerekli durumlarda beslenmek ve vücut ısılarını korumak için kullanıyorlar. Kanatları var ancak bu kanatlar uçmaya elveriÅŸli deÄŸil. Deniz içerisinde çok kuvvetli bir yüzgeç görevi görüyor. Göğüsleri üzerinde yatarak ve kanatlarını da kullanarak kızak gibi kayabiliyorlar. Denizlerdeki kabuklular, balık ve mürekkep balıkları ile besleniyorlar. Avlayacağı kaygan balıkları ve bulduÄŸu diÄŸer gıdaları kaçırmadan sıkıca kavraması gerektiÄŸinden gagaları çok güçlü. ÖğrendiÄŸimde beni asıl ÅŸaşırtan ÅŸey anne penguenin yumurtasını bıraktıktan sonra, baba penguenin hemen yumurtanın bakımını üstlenmesi. Yumurtayı ayaklarının üstüne koyarak, karın derisindeki bir kıvrımın altına sokuyor. Anne…